събота, 28 септември 2013 г.

Отглеждане на канарчета

От многобройните декоративни птици канарчетата са най-често отглежданите в много домове. Те създават голяма радост на техните притежатели и особено на децата, а слушането на тяхното пеене е истинско удоволствие. Канарчетата са невзискателни и при домашни условия могат да преживеят в клетка десет и повече години. Съществуват твърде разнообразни породи пойни и декоративни канарчета, които се отличават по фигурата си, качулати с красива качулка, къдрави с извити пера по тялото, гърбати с характере остър ъгъл на линията съединяваща шията с опашката, по цвят на оперение - зелени, сиви, бронзови, опалови и др., както и по певческите си възможности.
Канарчетата се отглеждат в специално изработени клетки, които могат да бъдат направени от дърво, метал или комбинирани от двата вида материал. Дъната на тези клетки са подвижни и дават възможност лесно да се почистват. Обикновено върху дъното на клетката се поставя не много ситен пясък, върху който птиците отделят изпражнения. Необходимо е в клетката да се поддържа абсолютна чистота, като за тази цел пясъкът се подменя с чист най-малко два пъти седмично. Клетките трябва да се поставят на добре осветени места, най-добре в ъгъла на някоя стая или тераса.
На канарчетата е необходимо да се осигури пълно спокойствие. Около техните клетки не бива да се вдига шум, да се свири музика, да се пускат силно телевизори или радиоапарати. До клетките не трябва да се допускат други домашни любимци, като кучета и котки, които много силно плашат тези птички. Всички дразнители от този вид могат да причинят тежък страхов стрес и дори могат да предизвикат внезапна смърт на канарчетата.
Правилното хранене на канарчетата има важно значение за тяхното развитие и запазване на доброто им здравословно състояние. Неправилното и непълноценно хранене често довежда до появата на различни заболявания и понякога става причина за тяхната преждевременна смърт.  За храна на канарчетата най-често се използуват различни семена от сорта на: овесени ядки, канарево семе, маково семе, рапица и диво просо. Съотношението на различните семена в хранителната дажба зависи от физиологичното им състояние, от сезона и породата на птичките. При поява на признаци на затлъстяване, стават по-слабо подвижни, престават да пеят и да се размножават, дажбата им се намалява, като се намалява също така и процентът на конопеното, лененото и рапичното семе, които са богати на мазнини.
През различните сезони на годината трябва да се осигурят и храни, богати на витамини и минерални вещества. През зимния сезон се дават моркови и ябълки, а през летния маруля, круши, спанак, зеле и др. В клетката на канарчетата винаги трябва да има съд с чиста и прясна вода. Съдовете, в които се хранят и поят канарчетата, трябва да се почистват и измиват основно ежедневно.

2 коментара:

  1. ЗДРАВЕЙТЕ, ЗАНИМАВАМ СЕ С РАЗРАБОТКА НА ЕЛЕКТРОННИ УСТРОЙСТВА ЗА КОНТРОЛ И УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОЦЕСИ.ЖЕЛАЯ ДА ПРЕДСТАВЯ НА ВАШЕТО ВНИМАНИЕ УСТРОЙСТВО ЗА ИЗКУСТВЕН ИЗГРЕВ И ЗАЛЕЗ,МНОГО ПОДХОДЯЩО И УДОБНО ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕ НА КАНАРИ,ПАПАГАЛИ И ДР. ТЕЛ 0876552252

    ОтговорИзтриване
  2. Las Vegas - DRMCD
    The famous Mirage Resort and 평택 출장샵 Casino. 서귀포 출장샵 Featuring three hotel towers, a 34-story high-rise building and a 이천 출장샵 two-story two story convention center. 제천 출장안마 The Wynn Las Vegas is a 공주 출장샵

    ОтговорИзтриване